Częstość występowania przewlekłej choroby nerek (PCHN) w populacji ogólnej w Polsce szacuje się obecnie na około 16%, ale cechy populacji, takie jak starzenie się i rosnąca liczba osób z cukrzycą typu II, pozwalają sądzić, że częstość występowania przewlekłej choroby nerek wzrośnie.
Do najczęstszych przyczyn u osób dorosłych należą:
- cukrzyca,
- nadciśnienie tętnicze.
Wczesne rozpoznanie i leczenie (w tym postępowanie dietetyczne) chorób przyczyniających się do rozwoju PCHN pozwala spowolnić i opóźnić jej postęp, a w części przypadków — uniknąć kosztownego leczenia nerkozastępczego.

Dieta, a choroby nerek


Istotnym elementem zapobiegania i leczenia PCHN jest odpowiednio dobrana dieta. Zasadniczym celem leczenia dietetycznego jest uzyskanie i utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia, spowolnienie/zahamowanie rozwoju uszkodzenia nerek i zapobieganie zaburzeniom metabolicznym występującym w przebiegu choroby, takich jak podwyższony poziom potasu, fosforu czy obniżony poziom wapnia.
Ponadto prawidłowo skomponowana dieta ułatwia kontrolę:
- ciśnienia tętniczego,
- hiperglikemii,
- zaburzeń lipidowych,
które mogą przyspieszać postęp PCHN.

Dlatego postępowanie dietetyczne jest bardzo ważne na każdym etapie choroby. Po pierwsze przyczynia się do spowolnienia postępu choroby, a w przypadku schyłkowej niewydolności nerek w okresie leczenia nerkozastępczego (dializoterapii) dieta zmniejsza ryzyko powikłań, na które narażony jest pacjent poddawany dializom.

Zapraszamy na konsultacje! Nasz zespół chętnie odpowie na wszelkie pytania.

 

Pacjentami z chorobami nerek zajmuje się dr Anna Felińczak.