Nieprawidłowe odżywianie jest przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym również chorób nowotworowych. Obecnie przyjmuje się, że około 30% nowotworów ma związek z niewłaściwym odżywianiem się.
Zgodnie z zaleceniami wielu towarzystw naukowych prawidłowa dieta w połączeniu z odpowiednią aktywnością fizyczną należy do podstawowych metod zapobiegania zachorowaniom na nowotwory.
Wprowadzając do jadłospisu produkty, takie jak:
- brokuły,
- zielone warzywa liściaste,
- owoce jagodowe,
- strączkowe,
- cebulowate,
- warzywa kapustne,
- pomidory,
- produkty pełnoziarniste,
- tłuste ryby morskie,
które zawierają związki chroniące nasz organizm możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju zmian nowotworowych


Wparcie terapii i leczenie


W przypadku zdiagnozowanego nowotworu i jego leczenia, dieta stanowi narzędzie wspomagające całą terapię onkologiczną, ponieważ:
- zapobiega i leczy niedożywienie i wyniszczenie - główny niezależny czynnik wzrostu ryzyka powikłań i zwiększonej śmiertelności,
- poprawia wyniki leczenia onkologicznego,
- potrafi łagodzić objawy choroby i leczenia takie jak nudności, wymioty, biegunkę, zaparcia, bóle brzucha, jadłowstręt,
- częściowo wpływa na pewne wyniki badań w trakcie leczenia (morfologię krwi, badania funkcji nerek i wątroby, stężenie glukozy, elektrolity)
- zmniejsza powikłania po zabiegach operacyjnych i radioterapii, poprawia gojenie się ran i odczynów popromiennych na śluzówkach, zmniejsza częstość infekcji,
-wpływa na jakość życia.



Najlepiej: zapobiegaj! Jeśli chorujesz, pozwól nam wesprzeć Cię w terapii, byś zniósł ją najlepiej jak to możliwe.

 

Pacjentami z chorobami onkologicznymi zajmuje się dr Anna Felińczak.